Моята закуска: био, полезно и вкусно

Здравейте, момичета! Вярвам, че почти всяка от нас се стреми да внимава с калориите, вредните  храни или поне веднъж е пробвала някаква диета. За тези от вас, които работят дълги часове и нямат време да спортуват често (напълно ви разбирам!), но все пак по някакъв начин искат да поддържат фигурата си днес споделям моя вариант за здравословна закуска.
Правя си я всеки път, когато не съм на работа или пък съм втора смяна.Много добре ми се отразява на изстрадалия стомах, засилва перисталтиката, но не дава нужната енергия на организма за по-сериозно физическо натоварване. Точно затова я препоръчвам за онези сутрини, в които нямата много ангажименти.



И така винаги започвам със стандартното мюсли от магазините (ДМ например), което сигурно никой не обича, защото няма никакъв вкус. Не говоря за това хубавкото с шоколад, което се накисва с млекце и става идеално,  а онова, което всеки подминава :)  Но не бързайте да спирате да четете, ще си го направим вкусно!

Мюслито е само основата на закуската и към него ще добавим още доста неща.

Сурови ядки- всички знаем колко са полезни и имат най-различни свойства като най-добре да са сурови. Аз обичам да ги варя заедно с мюслито, което най-вероятно намалява малко свойствата им, но пък така са ми по-вкусни.
Бадемът има антиоксидантно действие, има витамин Е,P, Mg (последните два подпомагат заздравяването на костите), помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, рак и стареенето на клетките.
Фъстъкът има витамин Е(антиоксидант) , B1,B3(влияе на нервната система) , Zn (участва в обновяването на протеините и изграждането на тъканите).
Лешникът има витамин Е, фолиева киселина (участва в образуването на ДНК и така помага за размножаването на клетките).

Други допълнителни вкусотии, които добавям:
Слънчогледово семе- има витамин А,К, Ca, Mg (участва в работата на нервната и мускулната система) ,D, B12 (участва в производството на ДНК, помага за образуването на новите клетки; при дефицита му може да се развие анемия), B6, Fe.

Ленено семе- има омега-3 мастни киселини, протеини, витамин B1, B2, B6, E, никотинова, фолиева и пантотенова киселина. Има противовъзпалително и слабително действие.

Годжи Бери- съдържа фибри, протеини, витамин C, B , E, Fe, K. Подобрява зрението, намалява нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта (предпазва от диабет), подсилва имунитета, има противораково действие, за превенция на Алцхаймер и др.

Чията съдържа наситени и ненаситени мазнини, Na, K, витамин С, Е, А, фибри. Подобрява храносмилането, използва се при гастрит и язва, като слабително средство, при диабет и др.

И май това е всичко, с което обогатявам закуската си. Не слагам всички неща наведнъж, а ги редувам. Например това мюсли на снимката е с Годжи Бери, ленено семе и сурови ядки, следващото го натъпквам с чия и слънчогледово семе и т.н. За разлика от всички други аз го сварявам с вряла вода и не слагам мляко (не обичам прясно мляко) и добавям една лъжица натурален мед, който също е с много полезни свойства.


Заедно с мюслито винаги си правя и чай без значение от сезона. Винаги ми действа добре на храносмилането и ми помага да си набавям кофеин по по-естествен и натурален начин. Чаят всъщност се прави от листата на Thea sinesis и от него по различен начин се приготвят зелен, черен, бял чай и всичките му разновидности. Когато съм се наспала си правя зелен чай, а когато имам нужда от кофеин- черен. От време на време си правя плодови и други варианти за разнообразие, но главно се придържам към първите два.

Това е всичко, за което се сещам в момента. Ако имате въпроси ще се радвам да ги споделите в коментарите!
Хубав ден!

*Някои от фактите са взети от интернет.

No comments