DIY Body Schrub/ Ексфолиант за тяло с Авокадо

Преди известно време започнах моят Declutter Project като в него споменах, че също искам да започна да използвам по-безвредна и натурална козметика. Ако човек е решил сам да си направи продукт или два, то най-лесното, с което може да започне е ексфолиант за тяло/лице/устни. Има стотици рецепти в интернет, а щом научиш какво служи за основа на ексфолиантите може дори да си измислиш свой вариант.
Основните стъпки в правенето на домашен скраб съм описала тук.
Всъщност целия процес се оказа доста лесен и отнема около 15-20 мин. за изпълнение.

Състав на ексфолианта:
1.Захар
2.Масло от авокадо
3.Семе от авокадо (по желание)
4.Витамин А (по желание)
5.Витамин Е (по желание)
6.Есенциално масло (по желание)
7.Мед (по желание)

1.В купа или дълбока чиния слагате около 150-200 гр захар.Към нея добавяте маслото от авокадо (около 40-50мл) и бъркате, докато цялата захар промени цвета си.
2. Стривате семето от авокадо с ренде и добавяте към вече направената смес и отново разбърквате.
3.Добавяте 1-2 с. л. мед и разбърквате. Тъй като трудно се разбърква може да добавите още малко масло ако ви се струва недостатъчно.
4.Добавяте по 3-4 капки витамин А и Е.
5.Накрая добавяте есенциално масло по ваш избор за аромат.
6. Изсипвате сместа в съд по ваш избор и съхранявате на място удобно за ползване.



Къде може да намерите продуктите, които използвах:

Семе от авокадо- в супермаркетите се продава авокадо, с което може да си направите много вкусни салати :) Във вътрешността на плода се намира семето, което трябва да оставите да изсъхне добре 1-2 седмици на стайна температура.
Масло от авокадо- маслата, които използвам в момента са на Икаров- използвам главно тях, защото са на много изгодна цена и са български. Могат да се намерят в аптеките.
Витамините и есенциалните масла също може да се намерят в аптеките ако не може да ги намерите по рафтовете просто попитайте за тях.Важно е да се знае, че ви трябват течни (а не твърди) витамини.

Моето мнение за продукта:
Ползвам го 1-2 пъти в седмицата, под душа, с масажиращи движения. След като съм го нанесла изплаквам обилно с вода. Ако сте сложили повече масло, отколкото е необходимо, то ще се настани на дъното на бурканчето. За да поправите това просто трябва да обърнете бурканчето с капачката надолу и да го оставите така 2-3 мин. преди използване. Това, което забелязах още при първото нанасяне е , че след като измия продукта с чиста вода тя не попива в тялото и не се стича както обикновено, а застава на капчици по повърхността на кожата, което е сигурен знак, че скрабът действа. Всеизвестен факт е, че олиото не се разтваря във вода, затова когато то се е абсорбирало добре в кожата образува слой, който не позволява на водата да се абсорбира и тя остава на капчици. След като подсуша кожата си я усещам много по-добре хидратирана- нещо, което други ексфолианти не могат, също така ухае много приятно, което зависи от есенциалното масло, което сте използвали. Най-хубавото е, че сами преценявате какво да сложите и продуктите са естествени, няма консерванти и други вещества, които не се знае какво може да причинят на кожата ви.

Надявам се идеята да ви е харесала и да я пробвате. Хуваб ден! :)

4 comments

  1. Интересно! Това определено е една от най-яките рецепти за домашен скраб, които съм виждала :)

    ReplyDelete
  2. Много полезно, време е и аз да си направя! Нямам такова хубаво бурканче обаче :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тези бурканчета са от Джъмбо в секцията за готвене (водят се бурканчета за подправки) и са около 3-4 лв за брой :)

      Delete